OVER LIS…

Schrijven maakt gelukkig

Als klein meisje hield ik er al van om te tekenen en verhaaltjes te schrijven. Alles wat je als kind fijn vond, kun je terughalen! Het tekenen ben ik hobbymatig blijven doen, schilderen kwam erbij. Schrijven heeft gedurende mijn leven afwisselend de aandacht gevraagd. Zowel zakelijk als creatief speelde het schrijven een rol.

Zo schreef ik jaren voor weekbladen en business-magazines en schreef mee aan een bedrijfsgeschiedenis. Na de lerarenopleiding in Zwolle startte ik medio jaren negentig als lerares in het voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs. Naast een gezin met jonge kinderen bleek deze werkkring zo intensief dat me de tijd en energie ontbrak om nog te schrijven.

Omdat het schrijven bleef lonken, volgde ik een opleiding Scenario schrijven bij de Schrijversvakschool in Amsterdam. Niet om voor tv te schrijven, maar om te leren denken in scenes. In 2011 publiceerde ik nog een jeugdboek Eva’s andere leven dat geïnspireerd is op levens van leerlingen van de school waar ik toen werkte. In die tijd had ik ook nog een atelier en coachpraktijk naast mijn baan in het voortgezet onderwijs. Vele heftige levenservaringen verder dwong mijn gezondheid mij om pas op de plaats te maken.

Dit zette mij er eindelijk weer toe om gewoon voor mezelf in een dagboekje te gaan schrijven. De schrijfcursussen die ik daarna zelf volgde, maakte mij enthousiast om het creatief ”dagboek” schrijven over te dragen aan anderen. Het intuïtieve schrijven (bij voorkeur met de hand) houd je in je schrijfflow. Ik werd er rustiger van. Het schrijven over dagelijkse zaken, ervaar ik als een prettige manier om mijn gedachten te ordenen. Ook stimuleer ik hiermee mijn eigen schrijfflow. Soms -aangezet door een woord, een foto, een gebeurtenis- schrijf ik een herinnering op. Hoe heftig die ook was, ik kan er steeds beter met afstand naar kijken. Het verhaal blijkt dan vaak slechts een puzzelstukje in het geheel te zijn. Schrijven maakt mij gelukkiger. En van autobiografisch schrijven naar fictie blijft een uitdaging die ik geregeld aanneem!

Elke dag schrijven lukt niet, maar af en toe een paar zinnen of een belevenis in een boekje opschrijven, doet wonderen. Als docent Nederlands en creatieve workshopbegeleider gaf ik in het verleden vaker schrijfcursussen. Inmiddels zijn de in de agenda genoemde workshops en basiscursus onderdeel van het programma voor de Kunstkring in Twello. Vele tientallen enthousiaste cursisten zijn u voorgegaan. Doe mee en maak van je lot je plot!