OVER MIJ…

Schrijven maakt gelukkig

Als klein meisje hield ik er al van om te tekenen en verhaaltjes te schrijven. Alles wat je als kind fijn vond, kun je terughalen! Het tekenen ben ik hobbymatig blijven doen, schilderen kwam erbij. Schrijven heeft gedurende mijn leven afwisselend de aandacht gevraagd. Zowel zakelijk als creatief speelde schrijven een rol.

Zo schreef ik jaren voor weekbladen en business magazines en schreef mee aan een bedrijfsgeschiedenis. Toen ik medio jaren negentig in het onderwijs ging werken, ontbrak me de tijd en energie en werd ik volledig door de nieuwe werkkring opgeslokt. Omdat het schrijven bleef lonken, volgde ik een opleiding scenario schrijven bij de schrijversvakschool in Amsterdam. Niet om voor tv te schrijven, maar om te leren denken in scenes. In 2011 publiceerde ik nog een jeugdboek Eva’s andere leven dat geïnspireerd is op levens van leerlingen van de school waar ik toen werkte. In die tijd had ik ook nog een atelier en coachpraktijk naast mijn inmiddels parttime baan in het voortgezet onderwijs. Vele heftige levenservaringen verder dwong mijn gezondheid mij om pas op de plaats te maken.

Dit zette mij er eindelijk weer toe om gewoon voor mezelf in een dagboekje te gaan schrijven. De schrijfcursussen die ik daarna zelf volgde, maakte mij enthousiast om het creatief ”dagboek” schrijven over te dragen aan anderen. Het intuïtieve schrijven (bij voorkeur met de hand) houd je in je schrijfflow. Ik werd er rustiger van. Het schrijven over dagelijkse zaken, ervaar ik als een prettige manier om mijn gedachten te ordenen. Ook stimuleer ik hiermee mijn schrijfflow. Soms -aangezet door een woord, een foto, een gebeurtenis- schrijf ik een herinnering op. Hoe heftig die ook was, ik kan er steeds beter met afstand naar kijken. Het verhaal blijkt dan vaak slechts een puzzelstukje in het geheel te zijn. En van autobiografisch schrijven naar fictie is ook een uitdaging!

Elke dag schrijven lukt niet altijd, maar af en toe een paar zinnen in een schrijfboekje opschrijven, doet wonderen. . Als docent Nederlands en creatieve workshopbegeleider gaf ik in het verleden vaker schrijfcursussen. Sinds september 2017 zijn mijn workshops en basiscursus onderdeel van het programma voor de Kunstkring in Twello. Vele tientallen enthousiaste cursisten zijn u al voorgegaan.