CURSUS EEN VERHAAL SCHRIJVEN

Een verhaal leren schrijven

Je hebt een verhaal idee, of zelfs een plan voor een boek. Wat zou het leuk zijn om je eigen boek of verhalenbundel in de boekwinkel te zien staan. Al zou het boekje alleen maar in je boekenkast staan. Zou je dat een gevoel van trots geven, een gevoel van voldoening misschien? Waarom is het er dan nog steeds niet van gekomen? Het is natuurlijk ook best spannend om de eerste stappen te zetten. Of misschien ben je er ooit aan begonnen en loop je vast?

Dan is het misschien een goed plan om eerst eens met wat korte verhalen te beginnen. Daar kun je heerlijk mee oefenen, en misschien zelfs een aantal geslaagde verhalen bundelen tot een boek. Het korte verhaal (waarbij kort heel verschillend wordt beoordeeld) is een populair genre in de V.S., maar ook in de U.K.

In Nederland zijn er ook enkele befaamde verhalenschrijvers zoals bijvoorbeeld  A.L. Snijders (7 juni 2021 overleden). Hij was de bedenker van een nieuw literair genre dat het ‘zeer korte verhaal’ (ZKV/zkv) wordt genoemd. Ook Maarten Biesheuvel (overleed 30 juli 2020) beoefende het genre, maar zijn verhalen waren wel wat langer. En verder schreef bijvoorbeeld Vonne van der Meer juweeltjes van verhalen. Het zijn maar een paar voorbeelden ter inspiratie.

Verhaalidee

Zo kun je bij de Kunstkring in Twello deelnemen aan een cursus Verhaal Schrijven. Dit is een fysieke cursus waarbij je met mede-cursisten contact hebt en interactie. Voor sommige cursisten werkt dit gewoon beter dan een online cursus. De cursus is opgebouwd uit meerdere onderdelen en geeft je houvast met praktische opdrachten en schema’s waarmee je verhaal vorm gaat krijgen.

Bouwstenen

Er zijn minstens 7 belangrijke verhaal onderdelen die aan bod komen. Zo besteden we aandacht aan het thema: waarom gebeurt dit allemaal (welke boodschap wil je overbrengen?).  De personages die geloofwaardig moeten overkomen. En er moet een dwarsligger in je verhaal zitten, de antagonist. Maar ook is het belangrijk waar je verhaal zich afspeelt en wanneer. Bij het vertelperspectief moet je denken aan door wiens ogen de lezer het verhaal beleeft. Hoe ziet je plot eruit? Dan leer je hoe je omgaat met de opeenvolging van gebeurtenissen. Maar voordat je een verhaal kunt schrijven kun je niet zonder een conflict. Als alles goed gaat, is je verhaal niet lezenswaardig. En tot slot werk je naar de ontknoping van je verhaal.

Aanmelden

Heb je er zin in gekregen? Vind je het fijn om meer houvast te hebben aan je docent en medecursisten? Wacht dan niet te lang met inschrijven, want er is beperkt plek. Kijk voor de zakelijke informatie bij cursusagenda. Voor aanmelding kun je je opgeven via de mail. Zie pagina CONTACT.