OVER LIS…

SCHRIJVEN MAAKT GELUKKIG

Als klein meisje schreef ik graag verhaaltjes en tekende mijn eigen plaatjes. Alles wat je als kind fijn vond, kun je terughalen! Schrijven heeft gedurende mijn leven wisselend aandacht gevraagd. Zowel zakelijk als creatief speelde het schrijven een rol. Het tekenen en later schilderen ben ik blijven doen. Beeldende kunst is immers ook een vorm van communiceren.

Creatief dagboek schrijven stimuleert je schrijfstroom

Zo schreef ik jaren voor weekbladen en business-magazines en schreef mee aan een bedrijfsgeschiedenis. Na de lerarenopleiding in Zwolle startte ik rond 1990 als lerares in het voortgezet onderwijs. Tussendoor werkte ik nog een paar jaar in het middelbaar beroepsonderwijs. Naast een gezin met jonge kinderen bleek werken in het onderwijs voor mij zo intensief dat er geen tijd en energie meer was om nog te schrijven.

Omdat het schrijven bleef lonken, volgde ik een opleiding Scenario schrijven bij de Schrijversvakschool in Amsterdam. Niet om voor tv of film te schrijven, maar om te leren denken en schrijven in scenes. In 2003 en in 2011 publiceerde ik twee keer een jeugdboek, respectievelijk Een spin in het web en Eva’s andere leven dat geïnspireerd is op levens van leerlingen van de school waar ik toen werkte. Omdat ik ook coachingsworkshops gaf volgde ik een aantal jaar de Tekentherapie opleiding. Vele heftige levenservaringen verder dwong mijn gezondheid mij om pas op de plaats te maken.

Schrijven is goed voor je

Dit zette mij er eindelijk weer toe om gewoon voor mezelf in een (dag)boekje te gaan schrijven. Extra schrijfopleidingen volgden en ik bloeide weer op. En ik werd enthousiast om het creatief ”dagboek” schrijven over te dragen aan anderen. Het schrijven vanuit je bron (met de hand) houd je in je schrijfstroom. Ik werd er rustiger en gelukkig van. Het schrijven over dagelijkse zaken, ervaar ik als een prettige manier om mijn gedachten te ordenen. Ook stimuleer ik hiermee mijn eigen schrijfflow. Soms -aangezet door een woord, een foto, een gebeurtenis- schrijf ik een herinnering op. Hoe heftig die ook was, ik kan er steeds beter met afstand naar kijken. Het verhaal blijkt dan vaak slechts een puzzelstukje in het geheel te zijn. Schrijven maakt gelukkig. En (auto)biografische elementen omzetten naar fictie blijft een uitdaging die ik geregeld aanga!

Elke dag schrijven lukt mij niet altijd, maar af en toe een paar zinnen of een belevenis in een boekje opschrijven, doet wonderen voor je mentale gezondheid. Als docent Nederlands en docent CKV, maar ook als creatieve workshopbegeleider heb ik uitgebreide leservaring. Inmiddels zijn de in de agenda genoemde workshops en cursussen al weer een paar jaar onderdeel van het programma voor de Kunstkring in Twello. Tientallen enthousiaste cursisten zijn u voorgegaan. Doe mee en maak van je lot een (nieuw)  plot!

Als docent Nederlands en oud-redacteur blijft het ook een uitdaging om weer nieuwe workshops of cursusmateriaal te maken. Daarom treft de geïnteresseerde aspirant-cursist altijd wel iets van zijn gading in de workshop-en cursus agenda.